6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından oluşan hasarlı yapıların güçlendirilmesi veya risk oluşturan yapıların yıkılması süreci devam ediyor. Depremden sonra yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda binalara “Hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı” şeklinde tespitlerde bulunulmuştu. Bu tespitler sonucunda hasarsız ve az hasarlı binalar için herhangi bir güçlendirme ve onarıma ihtiyaç duyulmadığı, Orta hasarlı binaların güçlendirme yapılarak kullanıma devam edilebileceği, ağır hasarlı yapıların ise yıktırılacağı açıklanmıştı.
Gelinen süreçte son olarak AFAD tarafından 7 Mayıs 2024 tarihli yazı ile yapılan duyuruda; Orta hasarlı binalarla ilgili güçlendirme projelerinin İl Özel İdareleri ve Belediyeler tarafından incelenerek yapı ruhsatı verilmesine ilişkin sürenin 5 Temmuz 2024’e kadar uzatıldığı belirtilmişti.
Ruhsat verilmesine ilişkin bildirilen sürenin üzerinden yaklaşık 2 ay geçti ve ruhsatlı yapıların güçlendirme çalışmaları başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığın yaptığı incelemeye göre Kahramanmaraş’ta bulunan 6 bin 48 orta hasarlı binadan 947 binanın güçlendirilebileceğine karar verildi. Ruhsat verilmeyen binaların ise yıkım sürecine başlandı.
Peki bundan sonra güçlendirme için ruhsat başvurusunda bulunmayanlar veya ruhsat başvurusuna ret kararı verilenler ne yapabilir?
Ruhsat başvurusunda bulunmayan ve ruhsat başvurusu reddedilen ev sahipleri yıkım kararının kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde İdare Mahkemelerinde yıkım kararının ve hasar tespitinin iptaline ilişkin idari dava açabilirler. Açılmış olan iptal davasında yürütmeyi durdurma kararı verilmesi kesinlikle talep edilmelidir. Yürütmeyi durdurma kararı alınmasa dahi açılan davaların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bildirilmesi de binaların dava sürecinde yıkılarak hak kaybı yaşanmaması adına büyük önem arz etmektedir.
Av Mustafa Serkan UZUN