Ceza Avukatı Nedir? Ceza Avukatı Diye Bir Ünvan Var Mıdır?

Makaleler
27.01.2025

CEZA AVUKATI NEDİR? CEZA AVUKATI DİYE BİR ÜNVAN VAR MIDIR?

Ülkemizde "Ceza avukatı"  terimi resmi bir ünvan olmamakla birlikte, halk arasında ve günlük kullanımda ceza hukuku alanında çalışan, bu alanda uzmanlaşmış ya da ağırlıklı olarak ceza davalarına bakan avukatları tanımlamak için kullanılan bir tabirdir. Türkiye'de avukatlık mesleğinde resmi bir branşlaşma sistemi yoktur; bir avukat tüm hukuk dallarında faaliyet gösterebilir. Ancak bazı avukatlar ceza hukuku davalarına odaklanır ve uzmanlaştığı alanda işler alıp yürütmesi sebebiyle halk arasında bu şekilde tanımlanır.

CEZA HUKUKU NEDİR?

Ceza hukuku, suç teşkil eden fiillerin tanımlandığı ve bu fiillere karşı uygulanacak yaptırımların (cezaların) belirlendiği kamu hukuku dalıdır. Devlet, ceza hukuku davalarında kamusal otoritesini kullanarak taraf olur. Suçun işlenmesi halinde devlet, toplum düzenini korumak amacıyla suçluyu cezalandırır.

CEZA DAVAMDA AVUKAT TUTMAK ZORUNDA MIYIM?

Hayır, herhangi bir ceza davasında avukat tutmak zorunda değilsiniz; ancak belirli durumlarda avukat bulundurulması yasal olarak zorunlu olabilir. Bunlar;

-18 Yaşından Küçükler (Çocuklar):

Çocuklar, hangi suçla yargılanıyor olursa olsun, mutlaka bir avukatla temsil edilir. Eğer avukatları yoksa, baro tarafından ücretsiz bir avukat atanır.

-Suçun cezasının alt sınırının 5 yıldan fazla olduğu durumlar:

Eğer suçun cezası 5 yıl veya daha fazla hapis cezası gerektiriyorsa ve sanığın avukatı yoksa, mahkeme tarafından bir müdafi atanır.

-Sağlık veya Akıl Yeterliliği Sorunu:

Sanığın sağlık durumu (sağır veya dilsiz olması vs.) veya akıl hastalığı nedeniyle kendini savunamayacak bir durumda olması halinde avukat atanması zorunludur.

Ceza davaları genellikle hukuki bilgi gerektiren karmaşık süreçler içerir. Özellikle hapis cezası veya ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğiniz bir durumda avukat tutmanız, haklarınızı en iyi şekilde savunabilmeniz için çok önemlidir.

CEZA DAVAMDA AVUKAT TUTMAM BANA NE GİBİ FAYDA SAĞLAR?

Ceza avukatları, ceza hukuku kapsamında müvekkillerinin haklarını savunur ve dava süreçlerinde onların hukuki temsilciliğini yapar. Görevleri, ceza yargılamasının her aşamasını kapsar ve müvekkilinin en iyi şekilde savunulmasını sağlamak amacıyla geniş bir yelpazeye yayılır. Bu amaçla ceza avukatları;

-Müvekkillerini savunmak amacıyla Sulh, Asliye veya Ağır Ceza mahkemelerinde duruşmalara katılır.

-Soruşturma evresinde olan dosyalarda müdafiilik veya vekillik yapar.

-Cezaevlerinde tutuklu veya hükümlü olan müvekkilleriyle görüşür.

-Tutuklanan müvekkillerinin tahliyesi, adli kontrol kararı verilen müvekkillerinin adli kontrol kararının kaldırılması amacıyla itiraz eder.

-Müvekkili lehine İstinaf, Temyiz gibi kanun yollarına başvurur.

-Soruşturma ve kovuşturma evrelerinde müvekkillerini bilgilendirir.

Ceza davaları, genellikle özgürlük kısıtlaması gibi ciddi sonuçları olan davalardır. Bu nedenle bir ceza avukatının bilgi, tecrübe ve stratejik yaklaşımı, müvekkilin haklarının korunması açısından hayati öneme sahiptir. Profesyonel bir ceza avukatı, müvekkilinin suçsuzluğunu kanıtlamak veya cezasını hafifletmek için en etkili yolları bulmaya çalışır.

CEZA AVUKATLARI HANGİ DAVALARA BAKARLAR?

Ceza avukatları, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve ilgili mevzuat çerçevesinde suç teşkil eden fiillerle ilgili tüm davalara bakarlar. Bu suçlar TCK 76-342. Maddeleri arasında düzenlenmiştir.

CEZA AVUKATI VEKALET OLMADAN DOSYAYI İNCELEYEBİLİR Mİ?

Avukatlar, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 46. maddesinin 2. fıkrasına göre, vekaletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilirler. Ancak vekaletname ibraz etmeyen avukat dosyadaki kâğıt veya belgelerin örneği veya fotokopisini alamaz. Avukatlar soruşturma aşamasında yazılı vekaletname ibraz etmeden de müvekkilin sözlü vekaletiyle dosyayı takip edebilirken kovuşturma aşamasında vekaletname ibraz etmek zorundadırlar. Bu nedenle ceza davalarında avukatın dosyayı etkin bir biçimde takip edebilmesi için vekâletname şarttır.

TUTUKLU KİŞİLER AVUKATA NASIL VEKALETNAME VEREBİLİR?

Ülkemizde noterler aracılığıyla avukatlara hızlı bir şekilde vekaletname verilebilmektedir. Ancak vekaletname verecek kişinin tutuklu olduğu durumlarda süreç biraz daha uzun sürebilir. Tutuklu, cezaevine düzenli olarak gelen noter aracılığıyla vekaletname verebilir. Noter, cezaevine giderek, tutuklunun kimliğini doğruladıktan sonra hazırlamış olduğu vekaletnameyi imzalatır. Bu süreçte vekaletname işlemlerinin nasıl yapıldığına ilişkin avukatınıza danışarak bilgi almak önemlidir.

CEZA DAVAM NE ZAMAN SONUÇLANIR?

Ceza davalarının ne zaman sonuçlanacağı, birçok faktöre bağlıdır bu sebeple her dava farklı hızda ilerleyebilir. Bu faktörler arasında davanın türü, karmaşıklığı, delil toplama, ifade alma ve rapor hazırlanma süreleri , mahkemenin yoğunluğu, tutukluluk durumu gibi pek çok sebep sayılabilir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 141. Maddesi gereğince davaların mümkün olan en kısa sürede sonuçlanması yargının görevidir. Ancak uygulamada mahkemelerin iş yoğunluğu ve kurumların koordineli bir şekilde çalışmamaları sebebiyle ceza davaları oldukça uzun sürmektedir. Bu süreçte ceza davanızın en hızlı ve en etkili şekilde sonuçlanabilmesi için profesyonel bir avukattan destek almanız, sürecin doğru yönetilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Görüldüğü gibi Ceza Hukuku oldukça detaylı ve karmaşık bir alandır. Bu nedenle ceza davalarında hak kaybı yaşamamak ve sürecin doğru bir şekilde yönetilmesini sağlamak adına konunun uzmanı bir avukattan destek almak büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla, ceza hukuku ile ilgili detaylı bilgi almak için Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren Avukat Mustafa Serkan Uzun'a [email protected] adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.