1-BOŞANMA DAVALARI
Boşanma davaları eşlerin birbirine karşı açmış olduğu evlilik birliğini yasal olarak bitirmeyi amaçlayan özel hukuk alanında bulunan bir dava türüdür.
2-HUKUKEN BOŞANMA NEDİR?
Türk hukukunda boşanma, evli bir çiftin yasal olarak evlilik birliğini sona erdirmesi anlamına gelir. Türk Medeni Kanunu'na göre, boşanma süreci yalnızca mahkeme kararı ile gerçekleştirilir.
3-KANUNDA SAYILAN BOŞANMA SEBEPLERİ NELERDİR?
4721 Sayılı Türk Medeni Kanununda Boşanma sebepleri sınırlı sayıda düzenlenmiştir. Bu sebeplerden birinin varlığı halinde boşanma gerçekleşir.
A-ZİNA SEBEBİYLE BOŞANMA
TMK 161. Maddesine göre “Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir. Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. Affeden tarafın dava hakkı yoktur.“
B- HAYATA KAST, PEK KÖTÜ MUAMELE VEYA ONUR KIRICI DAVRANIŞ NEDENİYLE BOŞANMA
TMK 162. Maddesine göre “Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir. Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. Affeden tarafın dava hakkı yoktur.“
C- SUÇ İŞLEME VEYA HAYSİYETSİZ HAYAT SÜRME NEDENİYLE BOŞANMA
TMK 163. Maddesine göre “ Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.”
D- TERK NEDENİYLE BOŞANMA
TMK 164. Maddesine göre “ Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.
Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim veya noter, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz. “
E- AKIL HASTALIĞI NEDENİYLE BOŞANMA
TMK 165. Maddesine göre “Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir. “
F- EVLİLİK BİRLİĞİNİN SARSILMASI (ŞİDDETLİ GEÇİMSİZLİK) NEDENİYLE BOŞANMA
TMK 166/1. Maddesine göre “Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir. “
4-BOŞANMA DAVASI TÜRLERİ NELERDİR?
Türk hukukunda boşanma davaları genel olarak iki ana kategoriye ayrılır: anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma. Her iki tür de, evlilik birliğinin sona erdirilmesi amacıyla açılır ancak süreçleri ve şartları farklıdır.
5-BOŞANMA DAVALARINDA HANGİ MAHKEME GÖREVLİDİR?
Boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde boşanma davalarında görevli mahkeme Aile mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemeleridir.
6-BOŞANMA DAVASINA BAKMAKLA YETKİLİ MAHKEME HANGİSİDİR?
Boşanma davalarında yetkili mahkeme TMK 168. Maddesine göre;
-Davacı eşin ikamet ettiği yer Aile mahkemesi
-Davalı eşin ikamet ettiği yer Aile mahkemesi
-Eşlerin son 6 ayda birlikte ikamet ettikleri yer Aile mahkemesidir.
Davacı , davasını bu üç yerdeki Aile Mahkemelerinden birinde açabilir.
7-BOŞANMA DAVALARI ADLİ TATİLDE GÖRÜLÜR MÜ?
Adli tatil sürecinde boşanma davası açılabilir. Ancak genel manada boşanma davaları adli tatilde görülmez. Adli tatilde açılmış olan boşanma davasına cevap dilekçesi verme süresi adli tatil sonrasına uzar. Boşanma davasını duruşmaları da adli tatilde görülmez.
8-BOŞANMA DAVASI DAVA DİLEKÇESİ TARAFIMA TEBLİĞ EDİLDİ NE YAPMALIYIM?
Boşanma davasında dava dilekçesi tarafınıza tebliğ edildiği tarihten itibaren 2 hafta içerisinde dava dilekçesine karşı cevap dilekçesi verme süresi vardır. Süresi içerisinde cevap dilekçesi vermediğiniz durumda, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tümünü inkar etmiş sayılırsınız. Ancak sonradan maddi hukuka ilişkin itiraz ve def’ileri ileri sürmeniz kural olarak savunmanın genişletilmesi yasağına tâbidir.
Cevap dilekçesi vermediğiniz takdirde sonradan ilk itiraz da ileri süremezsiniz. Çünkü HMK madde 117/1 gereği bu süre hak düşürücü süredir.
Süresi içerisinde cevap dilekçesi vermediğiniz durumda, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tümünü inkar etmiş sayılırsınız. Ancak sonradan maddi hukuka ilişkin itiraz ve def’ileri ileri sürmeniz kural olarak savunmanın genişletilmesi yasağına tâbidir.
9-EVLENDİKTEN NE KADAR SÜRE SONRA BOŞANMA DAVASI AÇABİLİRİM?
Evlendikten sonra ne kadar süre içerisinde boşanma davası(çekişmeli) açılabileceğine ilişkin herhangi bir kısıtlama olmamakla birlikte anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için evlilik tarihinin üzerinden 1 yıl geçmiş olması şartı aranır..
10-ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI NEDİR?
Boşanma veya boşanmaya ilişkin nafaka, velayet, tazminat konularında taraflar arasında bir anlaşmanın olmadığı durumlarda çekişmeli boşanma davasından bahsedilir. Anlaşmalı boşanmaya kıyasla süreç olarak daha uzun sürer.
11-ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASINDA KUSUR NE DEMEKTİR?
Evlilik birliği içerisinde eşlerin , evlilik birliğinin kendilerine yüklemiş olduğu sorumluluklarını yerine getirmemesinden kaynaklanan davranışlar boşanmada kusur olarak kabul edilir. TMK 161-166 Maddelerinde bu kusur türleri düzenlenmiştir.
12-ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVALARI NE KADAR SÜRER?
Çekişmeli boşanma davalarının ne kadar süreceğine ilişkin hukukumuzda net bir süre yoktur. Ancak uygulamada çekişmeli boşanma davaları genellikle 1-3 yıl arasında sonuçlandırılmaktadır. Bu sürecin daha hızlı sonuçlanabilmesi ve tarafların hak kaybı yaşamaması adına sürecin profesyonel bir avukat aracılığıyla yürütülmesi daha doğrudur.ya boşanmaya ilişkin nafaka, velayet, tazminat konularında taraflar arasında bir anlaşmanın olmadığı durumlarda çekişmeli boşanma davasından bahsedilir. Anlaşmalı boşanmaya kıyasla süreç olarak daha uzun sürer.
13-ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVALARININ AŞAMALARI NELERDİR?
A. DİLEKÇELER AŞAMASI
Bu aşama dava dilekçesiyle boşanma davasının başladığı aşamadır. Taraflar sırasıyla dava dilekçesi, cevap dilekçesi, cevaba cevap dilekçesi ve ikinci cevap dilekçesi olmak üzere karşılıklı ikişer dilekçe sunarlar.
B. ÖN İNCELEME DURUŞMASI
Ön inceleme duruşması uyuşmazlık konusunun tespit edildiği, tarafların sulh olmaya davet edildiği ilk duruşmadır. Hakim bu duruşmada dava şartlarını ve davaya ilişkin ilk itirazları inceler.
C. TAHKİKAT AŞAMASI
Bu aşama tarafların ortaya atmış olduğu iddia ve savunmaları ispat aşamasıdır. Bu aşamada tanıklar dinletilir, deliller toplanır, bilirkişi incelemesi ve gerekli diğer incelemeler yapılır.
D. SÖZLÜ YARGILAMA AŞAMASI
Bu aşama tarafların dosyayla ilgili beyanda bulundukları aşamadır.
E. HÜKÜM AŞAMASI
Mahkeme, bu aşamada davaya ilişkin verdiği kararı açıklar.
14-ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASININ HARÇ VE MASRAFLARI NE KADARDIR?
Boşanma davasının harç ve masrafı 2024 yılı itibariyle başvurma harcı 427,60 TL peşin harç ödemesi 427,60 TL ve genel olarak 1.500,00 TL gider avansı şeklindedir. Bu masraflar dosyanın spesifik durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir.
15-ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI AVUKATLIK ÜCRETİ NE KADARDIR?
Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen ve Resmî Gazete’ de yayınlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne göre boşanma davası ücretleri KDV hariç 17.900 TL’den az olamaz.
Avukatlık, niteliği gereği bir serbest meslek olduğundan çekişmeli boşanma davaları için avukatlık ücretinin ne kadar olduğuna dair net bir ücret söylemek mümkün değildir. Ancak 2024 yılı içerisinde çekişmeli boşanma davalarının genellikle 30.000 TL-100.000 TL arasında olduğu görülmektedir.
16-ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NEDİR?
Tarafların aralarında boşanmaya ilişkin tüm hususlarda ( Boşanma, Nafaka, Tazminat, Velayet, Mal paylaşımı) anlaştıkları durumlarda gündeme gelen bir dava türüdür. Taraflar anlaşmış oldukları tüm hususların yazılı olduğu bir boşanma protokolü düzenler. Bu protokol eşler tarafından imzalanıp hakimin onayına sunulur. Hakim boşanma protokolünü inceler, tarafları duruşmaya davet eder. Duruşmada tarafların sözlü beyanlarını aldıktan sonra boşanmaya karar verir. Bir aksilik çıkmaması durumunda süreç genellikle tek celsede sonuçlanır.
17-ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI İÇİN AVUKAT TUTMAK ZORUNDAMIYIM?
Boşanma davalarının çekişmeli veya anlaşmalı olması farketmeksizin avukat tutma zorunluluğu yoktur. Ancak boşanma protokolünün hazırlanması karmaşık ve hukuki bilgi gerektiren bir iştir.Herhangi bir hak kaybına sebebiyet verilmemesi adına protokolün avukatlar tarafından hazırlanması önem arz eder.
18-ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI AVUKATLIK ÜCRETİ NE KADAR?
Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen ve Resmî Gazete’ de yayınlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne göre boşanma davası ücretleri KDV hariç 17.900 TL’den az olamaz.Anlaşmalı boşanma davalarının avukatlık ücreti, bu fiyattan az olmamak üzere avukatlar tarafından her dava dosyasının durumununa göre özel olarak belirlenir.
19-ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASININ MALİYETİ NE KADARDIR?
Anlaşmalı boşanma davasında 427,60 TL başvurma harcı ve 427,60 TL peşin harç dışında duruma göre mahkemenin belirlemiş olduğu miktarda gider avansı talep edilebilir.
20-ANLAŞMALI BOŞANMA DAVALARININ AŞAMALARI NELERDİR?
Anlaşmalı boşanma davalarında öncelikli olarak taraflar boşanmanın tüm hususlarında anlaşırlar. Bu hususlara uygun olarak boşanma protokolü hazırlanır. Taraflarca imza altına alınan bu protokol , taraflardan herhangi biri aracılığıyla mahkemeye sunulur. Hakim protokolü inceler gerekli görürse değişiklikler yaparak boşanmaya karar verir. 2 haftalık istinafa başvuru sürecinde herhangi bir itiraz olmadığı takdirde boşanma kesinleşir.
21-ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASININ KOŞULLARI NELERDİR?
Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için tarafların en az 1 yıl evli kalmaları gerekmektedir. İkinci şart ise tarafların boşanmanın tüm hususlarında anlaşmış olmalarıdır. Taraflar maddi, manevi tazminat, nafaka, velayet, kişisel ilişki kurulması gibi tüm hususlarda anlaşmış olmalara anlaşmalı boşanmanın gerçekleştirilebilmesi için şarttır.
22-BOŞANMA PROTOKOLÜ NEDİR?
Boşanma protokolü, boşanma sürecinde tarafların karşılıklı olarak anlaşmaya vardıkları tüm şartları ve düzenlemeleri içeren resmi bir belgedir. Bu belge, boşanmanın ayrıntılarını düzenler ve tarafların anlaşmalarını yazılı hale getirir. Mal paylaşımı, nafaka, çocukların velayeti, kişisel ilişki, tazminat, ziynet alacağı gibi konuları kapsar. Mahkemeye sunulan bu belge, anlaşmanın hukuki geçerliliğe sahip olmasını sağlar.
23-ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NE KADAR SÜRER?
Anlaşmalı boşanma davası, davanın durumuna, mahkemenin iş yüküne, sürecin uzman avukatlarla takip edilip edilmediğine bağlı olarak genellikle 1 hafta ile 1 ay arasında sürmesi beklenir.
24-ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NE ZAMAN KESİNLEŞİR?
Gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesinden itibaren 2 haftalık itiraz süresinin bitimine kadar ki süreçte taraflardan herhangi biri kararı istinaf etmediği takdirde karar kesinleşir. Taraflar, 2 haftalık itiraz süresini beklememek adına dosyaya istinaftan feragat ettiklerine dair dilekçelerini göndererek de dosyanın daha erken kesinleşmesini sağlayabilirler. Bu süreçlerden birisi tamamlandığında mahkeme, dosyaya kesinleştiğine dair "kesinleştirme şerhi" ekler.
25-ÇEKİŞMELİ – ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI FARKLARI NELERDİR?
Eşlerden yalnızca birinin boşanmak istediği durumlarda, her iki eşin de istediği ancak boşanmanın şartlarında anlaşılamadığı durumlarda, evlilik birliğinin 1 yıldan kısa sürdüğü durumlarda çekişmeli boşanma davası açılırken; 1 yılın üzerinde süren evliliklerde taraflar boşanmanın tüm hususlarında anlaşmışlarsa anlaşmalı boşanma davası tercih edilir.
Anlaşmalı boşanma davası süreci, çekişmeli boşanma davasına oranla çok daha kısa sürmektedir.
26-ÇEKİŞMELİ BOŞANMA MI ANLAŞMALI BOŞANMA MI DAHA MANTIKLI?
Anlaşmalı boşanma davası biran evvel boşanmanın gerçekleşmesi, dava sürecinin tarafları yıpratmaması, tarafların kısa süre içerisinde tekrardan normal hayatlarına dönebilmesi ve boşanma sürecinin daha az maliyetli olması sebebiyle elbette çekişmeli boşanma davasına göre daha mantıklı olduğu söylenebilir.
27-BOŞANMA DAVASINI İLK AÇAN AVANTAJLIMIDIR?
Boşanma davasını ilk açan tarafın avantajlı olması gibi bir durum söz konusu değildir. Boşanma da önemli olan davayı ilk kimin açtığı değil kusurun kimde olduğudur. Boşanma davasını açan taraf , dilekçesinde ortaya attığı davalı tarafın kusurlu olduğuna ilişkin iddiaları ispatlamak zorundadır. Aynı şekilde davalı tarafta cevap dilekçesinde ortaya atmış olduğu iddiaları ispatlamakla yükümlüdür. Sürecin sonunda hakim, tarafların ortaya attıkları iddia ve delilleri değerlendirerek kusur durumunu belirler.
28-BOŞANMA DAVALARINDA DAVACI DURUŞMALARA KATILMAK ZORUNDA MIDIR?
Boşanma davalarında davacı ilk duruşmaya katılmaz ise hakim davalıya davayı takip etmek isteyip istemediğini sorar. Bunun sonucunda ili olasılık gündeme gelir;
Davalı davayı takip etmek istemezse, dava işlemden kaldırılır. Davacı 3 ay içerisinde davasını yenilemek adına mahkemeye dilekçe sunmazsa davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.
Davalı davayı takip etmek isterse, ön inceleme duruşması davacının yokluğunda devam eder. Bunun sonucunda davalı iddia ve savunmalarını herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadan dilediği gibi değiştirebilir ve genişletebilir.
Dosyada davacı tarafın avukatının bulunduğu durumlarda davacının duruşmaya katılma gibi bir zorunluluğu yoktur.
29-BOŞANMA DAVALARINDA DAVALI DURUŞMALARA KATILMAK ZORUNDA MIDIR?
Davalının ilk duruşmaya gelmediği takdirde boşanma davası davalının yokluğunda devam eder. Ancak davalının ilk duruşmaya gelmediği durumlarda davacı, dilekçesinde belirttiği iddia ve savunmalarını herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadan dilediği gibi değiştirebilir ve genişletebilir.
Dosyada davalı tarafın avukatının bulunduğu durumlarda da davalının duruşmaya katılma gibi bir zorunluluğu yoktur. Ancak taraflar duruşmaya katılmak isterlerse avukatları ile duruşmaya katılmalarında herhangi bir engel yoktur.
30-VELAYET NEDİR?
Velayet, küçüklerin veya kısıtlı ergin çocukların bakımı, korunması, yetiştirilmesi, eğitimi, gözetimi, temsili, mallarının idare edilmesini sağlayan evlilik birliği devam ettiği sürece anne ve babanın ortak hakkının bulunduğu hak ve yükümlülüklerin tümüne denir.
31-ORTAK VELAYET NEDİR?
TMK 336.maddesi; " Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velâyeti birlikte kullanırlar." ilgili maddesi gereği evlilik devam ettiği sürece anne ve babanın küçüğün velayeti üzerinde ortak hak ve yükümlülükleri mevcuttur.
Boşanma sonrasında ortak velayetin mümkün olup olmadığına ilişkin görüş ayrılıkları bulunsa da halihazırda boşanma davalarında nadiren de olsa ortak velayete hükmedilebilmektedir.
32-KİŞİSEL İLİŞKİ KURULMASI NE DEMEKTİR?
Kişisel ilişki, velayeti kendinde bulunmayan anne veya babanın ilam veya tedbir kararına istinaden çocukla belirli süre görüşmesi, birlikte kalması demektir.
33-BOŞANMA DAVALARINDA ÇOCUĞUN VELAYETİ KİME VERİLİR?
Çocuğun 0-3 yaş aralığında olması halinde annesinin bakımına ihtiyaç duyduğu göz önünde bulundurularak velayet hakkı anneye verilir. Ancak çocuğun 3 yaş üzerinde olması durumda, hakim çocuğun üstün yararını gözeterek çocuğa hangi ebeveynin daha iyi bakabileceğini, maddi, manevi tüm şartlarıyla değerlendirip ona göre karar verir.
34-VELAYETTE ÇOCUĞUN YAŞI ÖNEMLİ MİDİR?
Velayetin kime verileceğinin belirlenmesinde çocuğun yaşının ve yaşına bağlı olarak hangi ebeveynin çocuğa bakmasında üstün yararının olduğunun elbette önemi vardır. Velayette 0-3 yaş aralığında çocuğun annesinin bakım ve şefkatine muhtaç olduğu kabul edilerek anneye verilmektedir. Sonrasındaki süreçte farklı yaş gruplarında çocuğun bakımında hangi ebeveynin velayeti çocuğun daha fazla yararına olacağı hususunu hakim değerlendirerek karar verir.
35-GEÇİCİ VELAYET NEDİR?
TMK 169.maddesi "Boşanma veya ayrılık davası açılınca hâkim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re’sen alır." Geçici velayet, çocuğun velayetinin boşanma davası veya velayet davası devam ederken dava sürecinde velayetin kimde kalacağının mahkemenin kurmuş olduğu bir ara kararla hükme bağlanmasına denir.
36-GEÇİCİ VELAYET NE ZAMAN BAŞLAR? NE ZAMAN BİTER?
Geçici velayet dava sürecinde hakimin karar verdiği tarihte başlar. Hakimin kararı kaldırması veya taraflar arasında devam eden davanın bitmesi ile ortadan kalkar.
37-GEÇİCİ VELAYET KARARINA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?
Geçici velayet kararına tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde itiraz edilebilir.
38-HAKİM VELAYET KARARI VERİRKEN NELERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUR?
Hakim, velayete ilişkin karar vermeden önce çocuğun fiziksel, duygusal, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını dikkate alır. Çocuğun sağlıklı ve güvenli bir ortamda büyümesi, iyi bir eğitim hayatı olması gibi kriterler en önemlileridir.
Bunun yanı sıra ebeveynlerin çocuklarına karşı sorumluluklarını yerine getirip getirmediği, maddi olarak çocuğun ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda olup olmadıkları da dikkate alınan diğer hususlardır.
39-BOŞANMADAN SONRA VELAYETE İLİŞKİN TEKRAR DAVA AÇILABİLİR Mİ?
Velayete ilişkin verilmiş olan kararlar değiştirilemez nitelikte değildir. Ancak velayetin değiştirilebilmesi için boşanmada verilmiş olan velayet hükmünden sonra bazı koşulların değişmiş olması gerekir. TMK 183.maddesinde bu değişikliklerin bazıları düzenlenmiştir. “Ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması hâlinde hâkim, re' sen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır.”
Bunların yanı sıra velayeti kendisinde bulunduran tarafın diğer tarafla çocuğun kişisel ilişki kurmasına engel olması, velayeti kötüye kullanması, çocuğa karşı şiddette bulunması, cezaevine girmesi, alkol bağımlılığı, yatalak duruma düşmesi, bitkisel hayata girmesi, gibi durumlarda da velayetin değiştirilmesi davası açılabilmektedir.
40-BOŞANMA DAVALARINDA MAL PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?
Boşanmada mal paylaşımı, evlilik birliğinin sona ermesiyle birlikte kural olarak evlilik birliği içerisinde edinilmiş olan malların eşit bir şekilde paylaşımına dayanır. Mal paylaşımı davası boşanma davası ile birlikte açılamaz. Birlikte açıldığı durumlarda mahkeme mal paylaşımı davasını boşanma davasından ayırır. Mal paylaşımı davası boşanma davasının kesinleşmesini bekletici mesele yapar. Yani öncelikle halihazırda açılmış olan boşanma davasının sonuçlanması beklenir. Boşanma kararı kesinleştikten sonra mal paylaşımı davası görülür.
01.01.2002 Tarihinden önce dönemin medeni kanununda mal ayrılığı rejiminin kabul görmekteydi. Bu sebeple 01.01.2002 tarihinden önce edinilmiş mallarda kural olarak mal kimin üzerine kayıtlıysa ona ait sayılmaktadır.01.01.2002 tarihinden sonra ise mevcut medeni kanun yürürlüğe girdi. Bu sebeple 01.01.2002 tarihinden sonra edinilmiş mallara katılma rejimi , yani evlilik içerisinde edinilen malların yarı yarıya paylaştırılmasını esas alan mal rejimi kabul edilmiştir.
41-BOŞANMA MAL PAYLAŞIMI DAVASI AÇMA SÜRESİ?(ZAMANAŞIMI)
Boşanmada mal paylaşımı davası, boşanma kararının kesinleşmesinin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra zamanaşımına uğrar. Uygulamada boşanma davası ile birlikte mal paylaşım davası da açıldığı görülmektedir. Mahkeme bu durumda boşanma davasının kesinleşmesini mal paylaşım davası açısından bekletici mesele yapar.
42-BOŞANMA MAL PAYLAŞIMI DAVASINDA HANGİ MAHKEME GÖREVLİDİR?
Boşanmada eşler arasında görülecek mal paylaşımı davasına bakmaya görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir.
43-BOŞANMA MAL PAYLAŞIMI DAVASINDA HANGİ MAHKEME YETKİLİDİR?
Mal paylaşımı davasında yetkili olan mahkemeler aşağıda belirtilmiştir;
-Eşlerden birinin ölmesi durumunda ölen eşin son yerleşim yeri mahkemesi,
-Boşanmaya, evliliğin iptaline yada hakim tarafından mal ayrılığına karar verilmesi durumunda , bu davalarda yetkili olan mahkeme,
- Diğer tüm durumlarda davalı tarafın yerleşim yeri mahkemesidir.
44-ZİNA (ALDATMA) DURUMUNDA MAL PAYLAŞIMININ DURUMU
Zina sebebine dayalı boşanma davasının sonucunda yapılacak olan mal rejiminin tasfiyesi davasında hakim zina yapan tarafın pay oranının azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilir.
45-BOŞANMA DAVASINDAN ÖNCE SATILAN MALLARIN DURUMU
Boşanma davasından önceki 1 yıl içerisinde diğer eşin rızası alınmadan bir tarafın katılma alacağını azaltmak kastıyla yapılan devirler boşanmada mal kaçırma olarak değerlendirilir. Muvazaalı bir şekilde devri yapılan bu mallar devirleri yapılmamış gibi mal paylaşımına dahil olur.
Her ne kadar medeni kanun boşanmadan 1 yıl öncesine kadar mal kaçırma amacıyla yapılan devirlerin iptalini düzenlemiş olsa da 1 yıldan daha öncesinde yapılmış olan devir işlemi de diğer eşin katılma alacağını azaltmak veya ortadan kaldırma amacı taşıdığı tespit edilebiliyorsa medeni kanuna göre mal kaçırma niteliğindedir ve mal paylaşımına dahil edilmelidir.
46-BOŞANMADA MAL PAYLAŞIMI DAVASI AÇILDIKTAN SONRA MAL KAÇIRILMASINI ÖNLEMEK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?
Boşanma davası açıldıktan sonra karşı tarafın mal kaçırmasını önlemek isteyen eş aynı zamanda mal rejiminin tasfiyesi davası açabilir. Bu davayı açan eş, boşanma dava dilekçesinde ortak sayılan malların satış, bağışlama, devir gibi işlemler ile kaçırılmasını engellemek amacıyla mahkemeden ihtiyati tedbir kararı talep edebilir.
47-EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİ NEDİR?
01.01.2002 tarihinde yürürlüğe girmiş olan edinilmiş mallara katılma rejimi, aksine bir sözleşme yapılmadığı sürece evlilik birliği içerisinde edinilen malların ortak olmasına dayanır. Eşlerin kişisel mallarının dışında edinilmiş olan tüm mallarının eşit paylaşımına dayanır.
48-MAL AYRILIĞI SÖZLEŞMESİ NEDİR?
Mal ayrılığı rejimi, 01.01.2002 tarihinden önce uygulanmaktaydı. Mal ayrılığı rejimine göre eşler arasında edinilmiş olan mallar kimin üzerine kayıtlıysa mal ona ait olacaktır. Taraflara ait olan malların hiçbirisi mal paylaşımına dahil edilmeyecektir. 01.01.2002 tarihinden önce yapılmış evliliklerde 01.01.2002 tarihine kadar mal ayrılığı , bu tarihten sonra ise edinilmiş mallara katılma rejiminin kabul edildiği
49-MAL AYRILIĞI SÖZLEŞMESİNİN NOTERDEN YAPILMASI ZORUNLUMUDUR?
Türk Medeni Kanunun 205. Maddesine göre " Mal rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılır. Ancak, taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da bildirebilirler. Mal rejimi sözleşmesinin taraflarca ve gerektiğinde yasal temsilcilerince imzalanması zorunludur."
50-MAL AYRILIĞI SÖZLEŞMESİ GEÇMİŞE YÖNELİK YAPILABİLİR Mİ?
Edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olmak istemeyen eşler kendi aralarında istedikleri mal rejimi sözleşmesini yapabilirler. Ancak yapılan sözleşme ancak ileriye yönelik hüküm doğurur. Geçmişe etkili olarak mal rejimi sözleşmesi yapılabilmesini yargıtay kararları açıkca yasaklamıştır.
51- KİŞİSEL MAL NEDİR?
Türk Medeni Kanununun 220. Maddesinde kişisel mallar sayılmıştır. Bunlar;
1. Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,
2. Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras
yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri,
3. Manevî tazminat alacakları,
4. Kişisel mallar yerine geçen değerler şeklindedir.
Bunların yanı sıra kanundan kaynaklanmayan eşlerin sözleşme yaparak kişisel mal olarak kabul edilebilecekleri mallar da vardır. Bunlar;
1- Bir mesleğin icrası veya işletmenin faaliyeti sebebiyle doğan edilmiş mallara dahil olması gereken malvarlığı değerleri
2- Kişisel malların gerlirleri
52-KİŞİSEL MALLAR BOŞANMADA PAYLAŞTIRILIR MI?
Kişisel mallar, boşanma sürecinde mal paylaşımına dahil edilmez.
53- MİRAS MALLARI BOŞANMADA MAL PAYLAŞIMINA DAHİL MİDİR?
Miras yoluyla kalan mallar, kanun gereği kişisel mal olarak kabul edildiğinden boşanmada mal paylaşımına dahil edilmezler.
54-KATILMA ALACAĞI NEDİR?
Katılma alacağı, günümüzde uygulanmakta olan edinilmiş mallara katılma rejiminde eşlerin evlilik birliği içerisinde elde etmiş oldukları mal varlıklarından doğan haklarına denir.
55-KATKI PAYI ALACAĞI NEDİR?
Katkı payı alacağı, edinilmiş mallara katılma rejimi veya mal ayrılığı rejimini kabul etmiş olan evliliklerde eşlerden birinin kişisel malının ediniminde, iyileştirilmesinde veya korunmasında diğer eşin katkıda bulunmuş olmasından kaynaklı alacak hakkının bulunmasıdır.
56-BOŞANMA DAVALARINDA NAFAKA NEDİR?
Nafaka, boşanma davası sürecinde veya boşanma davası sonrasında maddi olarak zorluğa düşecek olan eşe bağlanan ve her ay ödenmesi gereken para borcudur. Nafaka borcu devredilemez. Ölümle sona erer ve mirasçılara geçmez. Eşlerin tekrardan bir araya geldiği veya zaruret halinin ortadan kalktığı hallerde sona erer. Nafaka zamanaşımına uğramaz.
57-NAFAKA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
4 çeşit nafaka türü bulunmaktadır. Bunlar; Tedbir, Yoksulluk, İştirak, Yardım nafakalarıdır.
58-TEDBİR NAFAKASI NEDİR?
Tedbir nafakası, boşanma davası devam ederken ihtiyaç sahibi olan eşe karşı dava boyunca yaşayabileceği mağduriyetleri gidermek amacıyla verilir. Mahkeme tedbir nafakasına ilişkin bir ara karar kurar. Tedbir nafakası mahkemenin kuracağı bir karar ile veya boşanma davasının sonuçlanmasıyla ortadan kalkar.
59-YOKSULLUK NAFAKASI NEDİR?
Boşanma davasında karar kesinleştikten sonra ihtiyaç sahibi olan eşe, diğer eşten maddi durumuyla orantılı şekilde süresiz talep edilen bir nafaka türüdür. Dava kesinleşene kadar verilebileceği gibi hükmün kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde açılacak dava ile de talep edilme imkanı vardır.
60-İŞTİRAK NAFAKASI NEDİR?
İştirak nafakası, boşanma davasında karar kesinleştikten sonra müşterek çocuğun velayetini elinde bulunduran eşin, müşterek çocuğun bakım ve giderleri için diğer eşten talep edebileceği bir nafaka türüdür. Kural olarak çocuğun 18 yaşını doldurmasıyla, evlenmesiyle veya mahkeme kararıyla ergin kılınması ile sonra ermektedir. Ancak müşterek çocuk, ergin olmasına rağmen eğitim hayatına devam ediyorsa iştirak nafakası da eğitim süreci boyunca devam eder.
61- YARDIM NAFAKASI NEDİR?
Yardım nafakası, yoksulluğa düşecek alt soy, üst soy veya kardeşlerin talep etmesi halinde verilen nafaka türüdür. İhtiyaç sahibi aile fertlerinin yoksulluğa düşmesini önlemek amacıyla istenir.
62-ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA NAFAKA
Anlaşmalı boşanma davasında taraflar yoksulluk, iştirak ve yardım nafakasını diledikleri gibi belirleyebilirler. Nafakanın şartları (Nafaka yükümlüsü, Nafaka alacaklısı, Nafaka türü, Nafaka miktarı) anlaşmalı boşanma protokolünde detaylı bir şekilde geçirilmelidir. Boşanma protokolünü inceleyen hakim protokolde geçirilen nafaka detaylarını inceler ve karara bağlar.
63-ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASINDA NAFAKA
Çekişmeli boşanma davasında dava sürecinde hakim, yoksulluğa düşecek olan eşe ve varsa çocukların velayetini bulunduran tarafa tedbir nafakasına hükmeder. Dava sonucunda açıklanan hükümle birlikte ise tedbir nafakası eş için yoksulluk , varsa çocuk veya çocuklar için iştirak nafakası olarak devam ettir. Dava sonucunda hakimin tedbir nafakasını yoksulluk ve iştirak nafakasına çevirmeden kaldırma ihtimali de vardır.
64-NAFAKA DAVASI AYRICA AÇILABİLİR Mİ?
Boşanma sürecinde nafaka davası boşanma davası ile birlikte ileri sürülebildiği gibi bağımsız bir dava olarakta açılabilir. Eş ve reşit olmayan çocuklar için boşanma davası açılmadan da nafaka davası açılabilir.
65-NAFAKA DAVASINDA ZAMANAŞIMI VAR MIDIR?
Boşanma davasında verilen hükmün kesinleşmesinin üzerinden 1 yıl geçmekle nafaka davası zamanaşımına uğrar. Uygulamada genellikle nafaka, boşanma davasıyla birlikte talep edilir.
66-NAFAKA DAVASINDA GÖREVLİ MAHKEME HANGİSİDİR?
Nafaka davalarında görevli mahkeme aile mahkemeleridir.
67-NAFAKA DAVASINDA YETKİLİ MAHKEME NERESİDİR?
Nafaka davalarında yetkili mahkeme nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesidir. Uygulamada genellikle nafaka talepleri boşanma davasında ileri sürüldüğünden boşanma davasının görüldüğü yer mahkemesi de nafaka konusunda karar vermeye yetkilidir.
68-NAFAKA ARTIRIM DAVASI NEDİR?
Nafaka artırım davası, anlaşmalı boşanma davasında protokol gereği , çekişmeli boşanma davalarında ise mahkemece belirlenmiş olan nafaka miktarının, zamanla güncel ekonomik koşullara göre düşük kalması ,nafaka alan tarafın ihtiyaçlarının değişmesi veya tarafların ekonomik durumlarının değişmesi nedeniyle açılan davalardır.
69-NAFAKA ARTIRIM DAVASI NE ZAMAN AÇILIR?
Nafaka artırım davası her zaman açılabilir, nafaka artırım davasının açılmasında herhangi bir süre bulunmadığı gibi bu hususta önemli olan davanın açılabilmesi için gerekli şartların oluşmasıdır.
70-NAFAKA ARTIRIM DAVASINDA GÖREVLİ MAHKEME HANGİSİDİR?
Nafaka artırım davasında görevli mahkeme aile mahkemeleridir.
71-NAFAKA ARTIRIM DAVASINDA YETKİLİ MAHKEME HANGİSİDİR?
Nafaka arıtırım davasında yetkili mahkeme, nafaka alacaklısının yerleşim yeri aile mahkemesidir.
72-NAFAKANIN ÖDENMEMESİ DURUMUNDA NAFAKA ALACAKLISI NELER YAPABİLİR?
Nafakanın ödenmediği durumlarda nafaka alacaklısı icra takibi başlatarak nafaka miktarını tahsil edebilir. Tedbir nafakası için ilamsız icra takibi başlatılabilirken, diğer tüm nafaka türleri için ise ilamlı icra takini yoluna gidilebilir. Tüm bu yollara başvurmuş olmasına rağmen nafaka alacağını hala tahsil edemiyorsa, icra mahkemesine nafaka borçlusunun tazyik hapse çarptırılmasını talep edebilir.
73-NAFAKA NE KADAR SÜRE ÖDENİR?
Tedbir nafakası, mahkemenin kuracağı bir karar ile veya boşanma davasının sonuçlanmasıyla ortadan kalkar.
Yoksulluk nafakası süresizdir. Nafaka alacaklısının evlenmesi, ölümü yada mahkeme kararıyla nafakanın kaldırılması durumları oluşmadıkça nafaka yükümlülüğü devam eder.
İştirak nafakası, müşterek çocuğun 18 yaşında girmesine veya mahkemece ergin kılınmasına kadar devam eder. Çocuğun ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa kural olarak eğitimi devam ettiği sürece iştirak nafakası da devam eder.
74-NAFAKA ÖDEMEMENİN CEZASI VAR MIDIR?
Nafaka ödememenin cezası tazyik hapsidir. Nafaka borçlusu nafakayı ödemediği takdirde aleyhinde icra takibi başlatılabilir. İcra takibi ile sonuç alınamaması halinde nafaka alacaklısının şikayetiyle birlikte 3 aylık ödenmeyen nafaka borcu sebebiyle tazyik hapsine tabii tutulur.
75-SÜRESİZ NAFAKA KALKTI MI?
Süresiz nafaka kalkmamıştır.
76-ZİYNET EŞYASI NEDİR?
Ziynet eşyası, evlilik sebebiyle gelin ve damada verilen altın, bilezik, kolye, gerdanlık, saat, küpe, yüzük vb. eşyalardır.
77-BOŞANMADAN SONRA ZİYNET EŞYALARI KİME KALIR?
Her ne kadar bu konuda Türk hukukunda görüş ayrılıkları bulunsada baskın görüş, düğün sırasında takılan ziynet eşyalarının kim tarafından kime takılırsa takılsın kadının kişisel malı sayılacağı yönündedir.
78-ZİYNET ALACAĞI DAVASI NEDİR?
Ziynet alacağı davası, düğün sırasında takılan altınların iade edilmesi amacıyla açılan alacak davasıdır. Ziynet alacağı davasında ilk olarak ziynet eşyalarının iadesi talep edilir. Ziynet eşyalarının iadesinin mümkün olmadığı hallerde ziynet eşyasının parasal karşılığının ödenmesi istenir.
79-ZİYNET EŞYALARININ BEDELİ NASIL HESAPLANIR?
Ziynet eşyalarının bedeli, genellikle düğün sırasında çekilmiş olan fotoğraf ve videoların bilirkişi marifetiyle hesaplanması şeklinde olur. Bu davalarda dava konusu edilen ziynet eşyalarının bedeli dava tarihindeki bedele göre hesaplanır.
80-ZİYNET EŞYALARI SATILMIŞSA DEĞERİ İSTENEBİLİR Mİ?
Ziynet eşyalarının aynen iadesinin mümkün olmadığı durumlarda ziynet eşyalarının bedelinin hesaplanarak nakden iadesini talep edebilir.
81-ANLAŞMALI BOŞANMADA ZİYNET EŞYALARININ DURUMU
Anlaşmalı boşanma durumunda taraflar ziynet eşyalarının kimde kalacağını protokolde ortak iradelerine uygun olarak karar verirler.
82-BOŞANMA DAVASINDA AVUKAT TUTULMASI ZORUNLU MUDUR?
Hukuk sistemimizde hiçbir davada avukat tutmak zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak boşanma davaları karmaşık ve hukuki bilgi gerektiren bir iştir.Herhangi bir hak kaybına sebebiyet verilmemesi adına boşanma davalarında avukat tutulması önem arz eder.
83-BOŞANMADA KARŞI DAVA NEDİR?
Davalının kedisine açılan mahkemede aynı dosya üzerinden davacıya yönelik kendi haklı gerekçelerini sunabileceği bir davadır. Karşı dava genellikle boşanmada davalının kendi haklı sebeplerini sunmak için açılır.
84-EVLİLİĞİN İPTALİ DAVASI NEDİR?
Usulüne uygun olarak yapılmamış olan evliliğin kanunen geçersiz olduğunun mahkeme tarafından tespit edilerek evlilik birliğinin sona erdirilmesi amacıyla açılan davalara evliliğin iptali davası denir.
85-EVLİLİĞİN İPTALİ İLE BOŞANMA DAVASI ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
Evliliğin iptali davasında, evlilik birliği en başından beri usulüne uygun yapılmamıştır. Kanunen usulüne uygun yapılmayan evliliğin iptali talep edilir. Boşanma davasında ise taraflar usulüne uygun olarak evlenmiş olup çeşitli sebeplerle bu evlilik birliğini sona erdirmek istemektedir.
86-KAYBOLAN EŞE KARŞI BOŞANMA DAVASI AÇILABİLİR Mİ?
Kaybolan eşe karşı boşanma davası açılmasında bir sakınca yoktur. Ancak kaybolan eşin, dava süresince tebligat yapılabilecek bir adresi olmaması sebebiyle boşanma süreci zorlaşır. Bunun için boşanma davası yerine kaybolan eş için gaiplik kararı aldırılması daha iyi bir tercih olacaktır. Gaiplik kararının istendiği mahkemeden dava içerisinde evliliğin sona erdirilmesi de talep edilebilir.
87-TENSİP ZAPTI NEDİR?
Mahkemenin açılmış olan davayla ilgili ilk incelemelerini tamamladığı ve duruşma aşamasına geçilmesi için gerekli olan bilgi ve işlemleri tespit ettiği anlamına gelir.
88-ÖN İNCELEME DURUŞMASINDA NELER OLUR?
Ön inceleme duruşması tahkikat aşamasına geçilmeden önceki son aşamadır. Ön inceleme duruşmasında hakim uyuşmazlığı tespit eder, tahkikat aşaması için hazırlık işlemlerini yapar ve tarafları sulh olmaya teşvik eder.
89-KISITLAMA KARARI OLAN EŞE KARŞI BOŞANMA DAVASI AÇILABİLİR Mİ?
Kısıtlama kararı olan eşe karşı boşanma davası açılabilmesinin önünde herhangi bir engel yoktur.
90-CEZAEVİNDE OLAN EŞE KARŞI BOŞANMA DAVASI AÇILABİLİR Mİ?
Cezaevinde olan eşe karşı boşanma davası açılabilir. Ancak cezaevinde olan eş hükümlü ise bu kişiye öncelikle vasi atanması ve boşanma davası vasiye yöneltilmelidir.
91-EŞLERDEN BİRİSİ VEFAT EDERSE BOŞANMA KENDİLİĞİNDEN GERÇEKLEŞMİŞ OLUR MU?
Eşlerden birinin vefat etmesi halinde boşanma ölümle birlikte kendiliğinden sona erer.
92-EŞLERDEN BİRİSİ BOŞANMAK İSTEMİYOR İSE BOŞANMA GERÇEKLEŞİR Mİ?
Bir tarafın boşanmayı istememesi halinde boşanma davası reddedilmeyecektir. Eşlerden birinin boşanmayı istememesi halinde boşanmanın gerçekleşmesi için boşanmayı isteyen tarafın haklılığının ispatı gerekmektedir.
93-TÜRK VATANDAŞI OLMAYAN EŞE KARŞI BOŞANMA DAVASI AÇILABİLİR Mİ?
Boşanma davalarında taraflardan birinin yabancı olması boşanma davasının açılmasını engellemez. Türk mahkemeleri tıpkı iki tarafın da Türk vatandaşı olduğu durumlardaki gibi boşanma davasına bakar ve karar verir.
94- E-DEVLETTEN BOŞANMA DAVASI AÇILABİLİR Mİ?
Doğrudan E-devlet üzerinden boşanma davası açılabilmesi mümkün değildir.
95- E- DEVLETTEN BOŞANMA DAVASI TAKİP EDİLEBİLİR Mİ?
E-devlet üzerinden Tc kimlik numaranız ve şifreniz aracılığıyla giriş yaparak UYAP Vatandaş Portal üzerinden tarafı olduğunuz tüm davaları takip edebilirsiniz.
96-BOŞANMA DAVASINDA ZAMANAŞIMI VAR MIDIR?
Boşanma davasında zamanaşımı bulunmamaktadır. Ancak boşanma sebeplerinden bazılarında öğrenildiği tarihten itibaren hak düşürücü süreler mevcuttur. Örneğin Zinayı öğrenen eşin zina fiilinin öğrendiği tarihten itibaren altı ay içinde her halükarda fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren beş yıl içinde dava açması gerekir.
97-BOŞANMA DAVASI İSTİNAF EDİLEBİLİR Mİ?
Boşanma davalarında taraflar, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde istinaf kanun yoluna başvurabilirler.
98-BOŞANMA DAVASI TEMYİZ EDİLEBİLİR Mİ?
Boşanma davalarında taraflar, Bölge Adliye Mahkemelerinin kararlarının kendilerine tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde temyiz yoluna başvurabilirler.
99-BOŞANMA DAVALARI NE ZAMAN KESİNLEŞİR?
Boşanma davaları, gerekçeli kararın taraflara tebliğ edildiği tarihten itibaren iki haftalık istinaf süresince kararın istinaf edilmemesi durumunda kesinleşir. İstinaf kanun yoluna başvurulduğu takdirde, bölge adliye mahkemelerinden gelen kararın iki haftalık kesin süre içerisinde temyiz edilmemesi halinde, temyiz yoluna başvurulduğu durumlarda ise Yargıtaydan gelen kararla kesinleşir.
100-BOŞANMADAN SONRA NE ZAMAN SOYADIMI DEĞİŞTİREBİLİRİM?
Boşanmadan sonra soyadı, boşanma davasının kesinleştiği tarihten itibaren değiştirilebilir.
101-BOŞANMADAN SONRA NASIL SOYADIMI DEĞİŞTİRİRİM?
Boşanma sonrası soyadınızı değiştirmek için herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Mahkeme re'sen kesinleşen boşanma kararını nüfus müdürlüğüne gönderir ve kadın boşanmadan önceki soyadını alır.
AV MUSTAFA SERKAN UZUN